top of page

מע"ש תלמים תעסוקה

כאן, בחוות 'תלמים', הקערה התהפכה על פיה. עובדים עם פיגור שכלי לא צריכים לחזר אחרי החברה 'הנורמטיבית', להתחנן שהאנשים 'הרגילים' יקבלו אותם. כאן ההיפך הוא הנכון: אנשים 'רגילים' הם אלה שמבקשים להתארח אצלנו, להכיר אותנו".

 

מע"ש "תלמים" הינו המע"ש (מרכז עבודה שיקומי) החקלאי הראשון והיחיד מסוגו בארץ ואולי בעולם כולו. הוא נולד בכפר הנוער החקלאי "ניר העמק" כניסוי שהציע חלופה למרכזי העבודה השיקומיים הרגילים הפועלים כיום. לאחר שזכה לתמיכת משרד הרווחה עבר לקיבוץ מגידו.

 

חוה מטופחת ופורחת

מאז חלפו כמה שנים. "תלמים" הפכה לחוה אורגנית מטופחת ופורחת שבה עובדים כמאה בני אדם עם פיגור שכלי. יחד עם צוות העובדים וצוות המתנדבים המלווה אותם, שיקמו העובדים את משק החי של הקיבוץ והקימו חממה לצמחי תבלין ומשתלה לגידול עצי ארץ ישראל. הם בנו דיר המונה כיום מעל מאה כבשים לגידול בשר, ופתחו מפעל מזון לכלבים וחתולים המשווק מזון למשקים רבים.

"תלמים" למד לספק גם את צרכי התעסוקה של אלה שחקלאות היא לא כוס התה שלהם: במקום נפתח אגף יצירה לאלה שאינם מעוניינים או לא יכולים לעבוד בעבודות המשק, והם מייצרים בו נרות, עבודות רקמה ואמנות.

 

החופש לבחור

עובדי "תלמים" מגיעים לחווה מעפולה, מגדל העמק, מ.א. עמק יזרעאל וטבריה ועובדים בה כשבע שעות מדי יום. הם נהנים ממגוון רחב של פעילויות: טיפול בבעלי החיים; טיפוח גינת הירק האורגנית; אריזה ויצירה.

אלה אינן האפשרויות היחידות ש"תלמים" מעניקה לעובדיה. במרכז מאמינים שהתהליך השיקומי וששיפור הדימוי העצמי מבוססים בראש וראשונה על כבוד האדם. מסיבה זאת, לעובדים ניתנת האפשרות להיות שותפים בקביעת מדיניות העבודה במקום. הם נהנים מהחופש לבחור.

"ב'תלמים' העובד הוא אדון לעצמו", אומרת שמרית מסיקה, מדריכת תעסוקה נתמכת העובדת במקום. "העובד יכול לבחור בצוות העבודה, אם זה בדיר, במשק או בגן הירק. אחר כך הוא גם יכול לשנות את דעתו ולבחור לעבוד בצוות אחר".

 

היכולת להרוויח

המטרות שהנחו את מייסדי "תלמים" מאז העלייה לקרקע במגידו סבבו סביב שני צירים. האחד הוא הציר הטיפולי-שיקומי, המטופח באמצעות תעסוקה ויכולת בחירה. במסגרת זו, כל עובד עובר אבחון שנועד לשרטט את כישוריו המוטוריים, השכליים והרגשיים. לאחר מכן, במהלך העבודה עצמה, רוכשים העובדים מיומנויות מקצועיות והרגלי עבודה.

הציר השני הוא ציר הרווחיות: מייסדי "תלמים" החליטו לטפח את התשתית העסקית של העבודה במקום, במטרה להפוך את העסקים בחווה לעסקים רווחיים. עסקים מסוימים ב"תלמים" מצליחים להתחרות בעסקים רגילים, ועובדה זאת תורמת לשיפור הדימוי העצמי ולגאוות יחידה בקרב העובדים.

כך, למשל, עברו כמה מעובדי "תלמים" הכשרה בהכנת לולים לקבלת אפרוחים. קבוצת העבודה שהוכשרה, ושמספקת כיום שירות ללולים של קיבוץ מגידו, הגיעה להישגים יפים שאינם נופלים ברמתם משירות שמספק קבלן.

במקרה אחר, חברים ב"תלמים תעסוקה" עברו הכשרה באמצעות "ארגון החקלאות האורגנית בישראל". עם סיום הקורס הוענקה להם תעודת סיום במסלול יסודות החקלאות האורגנית.

 

הקערה מתהפכת על פיה

חוקרים, מטפלים, מוסדות ועמותות מנסים למצוא זה שנים את הדרך הטובה ביותר לשלב אוכלוסיות עם פיגור שכלי בעולם הנורמטיבי. נראה שב"תלמים" התהפכה הקערה על פיה: העולם הנורמטיבי בא לבקר, לשתף פעולה, לחגוג מסיבות וחגים, לעבוד יחד.

גן הילדים של קיבוץ מגידו עומד בשכנות לחוות תלמים. הפעוטות מבקרים את העובדים וחוגגים איתם. גם ענף הגד"ש של מגידו צמוד לחווה. עובדי "תלמים" משאילים ממנו כלים חקלאיים ומקבלים עזרה. בתי ספר מרחבי הארץ משתתפים בפעילויות שונות שמתקיימות בחווה, ומבקרים רבים באים אליה.

איך אומרים "תלמים" באיטלקית?

שיתוף הפעולה עם "תלמים" הפך לחוצה מדינות לאחר שארגון "מודבי" האיטלקי, הפועל במקומות שונים בעולם, החליט לשלוח מתנדבים לחווה. זאת הפעם הראשונה שהארגון פועל בישראל.

המתנדבים האיטלקים מגיעים ל"תלמים" לתקופה של שנה, מתגוררים במגידו והופכים לחלק מהצוות. הם אינם דוברי עברית, ועובדי תלמים אינם דוברי איטלקית. ובכל זאת, אומרת מסיקה, "פתאום מוצאים דרכי תקשורת שאינם מובנים מאליהם".

איטלקית, עברית או כל שפה אחרת, המתנדבים האיטלקים מצטרפים למקום שיש בו "תחושה של משפחה גדולה, שבה האחד ממנף את האחר".

גם אתם מוזמנים לבקר ב"תלמים".

ליצירת קשר:

איציק חממה - מנהל - 0544223842

דוא"ל -   tlamim.tasuka@gmail.com

bottom of page